Грейс Кодингтън често е определяна като най-влиятелният моден редактор през последните

...
Грейс Кодингтън често е определяна като най-влиятелният моден редактор през последните
Коментари Харесай

Грейс Кодингтън на 80 – една истинска модна легенда

Грейс Кодингтън често е определяна като " най-влиятелният фешън редактор " през последните 30 години.  Нейната история във Vogue е дълга – работи 10 години като модел, 19 години като редактор в английския Vogue, 30 години в американския, а в този момент е помощник на английското издание. Преди броени дни тя навърши 80, по тази причина Грейс си напомня едни от най-бляскавите си моменти в стилната библия.

Едва на 18 години, неотдавна пристигнала в Лондон от Ангълси, Уелс, Грейс влиза за първи път в офиса на английския Vogue през пролетта на 1959 година Била поканена на чаено празненство, което списанието е провело за спечелилите в конкурс за модели. Това да бъдеш в една зала с всички редактори и някои от най-хубавите фешън фотографи, било като сбъдната фантазия за нея. Даже си спомня тъкмо с какво е била облечена – малко изрязано костюмче с V-образно деколте и три четвърти ръкави и карирана пола от сива вълна на Kiki Byrne.

Ако след години я попитаме дали си спомня с какво е била облечена на последният си работен ден, несъмнено ще показа същото детайлно изложение. Все отново не всеки може да се похвали с 60 години работа във Vogue. А в света на модата значимите събития се означават със уместно облекло. Едно от значимите събития в живота на Грейс е първата ѝ фотография на корица през август 1962 година " Спомням си по какъв начин държах копие от списанието и какъв брой горда бях, усещах се по този начин, като че ли съм съумяла. "  Защото, когато става дума за значим миг в кариерата на един модел, няма нищо по-хубаво от корица на Vogue.



Кариерата на Грейс като модел завършва малко след автомобилната злополука в края на тийнейджърските й години, последвана от година и половина възобновяване. Наблюдавайки смяната в света на модата тя осъзнава, че моделството към този момент не е за нея и е подготвена за смяна. През 1968 година след среща с Беатрикс Милър, един от редакторите на списанието по това време, Грейс стартира работа като младши фешън редактор. " Преминаването зад камерата въобще не беше толкоз елементарно, колкото множеството хора си мислят, че е. Бях изправена пред тежката задача да взимам всички тези решения и несъмнено първото ми решение не беше успешно. "  Разказва още, че с помощта на Норман Паркинсон се е чувствала по-подготвена за тази работа.

" Той ме научи да обръщам внимание на всичко което се случва към мен. На снимачната площадка аз бях като гъба, попивах всичко и се учех от най-хубавите. Научих доста потребни неща като: Кое прави една концепция страхотна? Как най-добре да покажа облеклата? Кои пози работят? Какво трансформира една добра фешън фотография в изключителна? Все уроци, от които имах потребност, с цел да стана стилният редактор, който съм в този момент. "



Всички почитатели на модата постоянно желаят да знаят отговора на един въпрос: " Какво е да работиш във Vogue – едно от най-известните и авторитетни фешън списания в света? ". На този въпрос Грейс дава отговор по този начин: “Светът на модата е доста конкурентно място. Модата и изключително стилните списания са  склонни към съревнование и макар че то е най-вече приятелско, би трябвало да можете да отстоявате себе си. Трябва да си вършите работата по най-хубавия метод, с цел да получавате най-хубавите работни места. ” А в случай че я попитате дали е очаквала, че на 80 години към момента ще работи като фешън редактор, ще ви отговори просто и ясно с " несъмнено, че не ".

“Може би ще се изненадате, когато ви кажа, че в наши дни няма огромно търсене на 80-годишни фешън редактори. Това е по-скоро за младите, които са безстрашни и считат, че знаят всичко. ” Грейс безспорно способства към развиването на Vogue и оставя голям отпечатък в света на модата. С толкоз години опит за гърба си Грейс има на какво да научи идващото потомство. “Бъдете търпеливи, толерантни и не пропилявайте креативните си качества, гледайки в екрана. Екранът може да ви отвори очите за доста прелестни неща, до които нормално нямате достъп, само че най-много не е същински. Погледнете през прозореца, тъй като това е действителността. ”

Автор: Димана Бошнакова

 
Ана Уинтур на 70: Защо продължава да е най-влиятелната жена в модата?

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР